bijzondere bromfiets


bijzondere bromfiets 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme; neologisme)

gemotoriseerd voertuig met een maximumsnelheid van 25 km/u dat buiten de reguliere wetgeving en regelgeving valt, geen gehandicaptenvoertuig is, en waarvoor geen rijbewijs vereist is, mits het aan bepaalde voorwaarden voldoet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bijzondere bromfiets…

is een bromfiets; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Deel] heeft twee, drie of vier wielen
  • [Snelheid of tempo] mag niet sneller gaan dan 25 km/u
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geen gehandicaptenvoertuig
  • [Gebruiker] mag worden bereden door een bestuurder zonder rijbewijs
  • [Legitimiteit] moet door de overheid zijn aangewezen als bijzondere bromfiets; hoeft geen kenteken te voeren
  • [Verscheidenheid] bestaat in allerlei varianten, waaronder bepaalde elektrische steps, sta-driewielers en segway-achtige voertuigen

Algemene voorbeelden


Niet altijd passen nieuwe, innovatieve voertuigen in de reguliere wet- en regelgeving. Zoals de elektrische steps of de sta-driewielers. Om ruimte te maken voor dit soort innovaties, heeft het ministerie van IenW voor deze bijzondere voertuigen de 'Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen' opgesteld. Voor de toelating ('aanwijzing') gelden andere regels dan voor reguliere bromfietsen. [...]. Een bijzondere bromfiets valt niet binnen een Europese typegoedkeuring en: rijdt niet harder dan 25 km/h; moet 2, 3 of 4 wielen hebben; heeft een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3 of een elektromotor met een maximumvermogen van maximaal 4 kW; is geen gehandicaptenvoertuig.

https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/bijzondere-bromfietsen

Elektrische bolderwagen is een 'bijzondere bromfiets'. [...]. De overheid heeft bepaald dat een Stint als elektrisch voertuig in de categorie voertuigen 'bijzondere bromfiets' valt. Met een maximale snelheid van 17 km per uur en een eenvoudige bediening is de Stint wendbaar en geschikt voor op het fietspad.

https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/algemeen/135174/elektrische-bolderwagen-is-een-bijzondere-bromfiets-,

Het resterende deel van het overige elektrisch aangedreven vervoer zonder blauwe kentekenplaat, zoals bijvoorbeeld de elektrische eenwielers, gemotoriseerde skateboards en hooverboards, is geen bijzondere bromfiets. Ze komen niet in aanmerking voor de status van bijzondere bromfiets, omdat een deugdelijke stuurinrichting ontbreekt. Het gaat wel om elektrisch aangedreven voertuigen, maar gebruikers besturen de voertuigen met hun eigen lichaam. Vanwege het ontbreken van een blauwe kentekenplaat worden ook zij niet aangemerkt als snorfiets.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwijtKiw0q7fAhVHPFAKHeD8BjkQFjABegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fassets.amsterdam.nl%2Fpublish%2Fpages%2F895421%2Fnota_van_beantwoording_snorfiets_naar_de_rijbaan_december_2018.pdf&usg=AOvVaw3rXQSKg2QFUfMKHA1xOSw7,

Met een rijbewijs B mag je een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel rijden. Wanneer je het autorijbewijs B hebt behaald, krijg je automatisch het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) bijgeschreven op je rijbewijs. Je hebt geen bromfietsrijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke.

https://www.verkeersschooltilburg.nl/autorijbewijs/rijbewijs-b/

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2010
Omstandigheden opkomst De Wegenverkeerswet 1994 is in 2010 gewijzigd opdat bepaalde bijzondere bromfietsen, met name zelfbalancerende voertuigen als de segway, makkelijker konden worden toegelaten tot het verkeer.